Miscarile vietii duhovnicesti – Parintele Ilarion V Felea

” Nu poate fi credinta adevarata fara pocainta sincera, nici pocainta intreaga fara credinta vie. Una se zideste pe cealalta.” – Parintele Ilarion Felea (lucrarea „Duhul Adevarului”, Arad, 1942, 1943)

„In privinta  felului de a trai sau a nu trai viata duhovniceste sunt mai mult grupe de oameni. Unii (credinciosii) cred in suflet si asculta chemarea lui Dumnezeu la viata dupa Evanghlie, cum au ascultat apostolii chemarea Domnului; au lasat toate gandurile si ocupatiile lor si L-au urmat pana la moarte. Altii (indoielnicii) la inceput se indoiesc, se framanta sa creada sau sa nu creada , sa asculte de trup sau de suflet, de dracii patimilor sau de ingerii virtutilor, de lume sau de Hristos, dar dupa ce cred si se intorc la Dumnezeu sunt aprinsi de ravna si iubire sfanta catre Dumnezeu , ca Iustin Martirul si Augustin Fericitul. Altii sunt mandri si nu pot crede (din pricina trufiei si a celorlalte patimi) pana ce nu vine traznetul durerii si mustrarea cugetului sa-i smereasca , intocmai ca pe Maria Egipteanca si ca pe atatia dintre noi. Si in sfarsit, altii (necredinciosii) pe care nimic nu-i poate clati din nepasarea, necredinta si impietrirea lor. Fiecare om face parte din una sau alta din aceste grupe.

Dar lucru de tinut minte este ca si pentru oamenii credinciosi viata duhovniceasca nu este lipsita de tulburari, de cotituri, de uscaciuni, de slabiri, inaltari, indoieli si caderi. Cat tine lupta omului pe pamant, viata duhovniceasca este ca apa marii: niciodata nu este linistita, neincetat o misca vanturile si valurile.(..)

Toate aceste miscari, inaltari si caderi au un rost si un talc deosebit. Apa nemiscatoare lesne se tulbura si se strica. Apa miscatoare mai greu se tulbura si mai iute, prin curgere , se limpezeste. Asa este si sufletul : prin miscare continua se desavarseste.”

Ce avem de facut in astfel de stari si miscari sufletesti? Sa ne smerim intai de toate, apoi sa cautam din nou, cu toata staruinta si rabdarea, pe Dumnezeu, cu rugaciunea, ca sa ne trimita peste suflet adierile linistitoare, vantul bland, mangaierile duhovnicesti ale harului Sau.

Viata spirituala – ca si cea trupeasca, prin mancare, bautura, hrana si adapostire – se intretine prin rugaciune si har, prin virtuti si fapte bune, prin paza poruncilor si prin innoirea continua a hotararilor de a trai in curatie, in pocainta, in infranare , in credinta, in reculegere, in bunatate, in iubire si in evlavioasa si adoratoare de Dumnezeu tacere.

(…)

Doamne, ajuta-ne sa biruim toate piedicile, sa traim cu Tine, sa ajungem la Tine si in lumina Ta sa ne bucuram de fericirea vietii vremelnice si vesnice!

Preot Ilarion V Felea – Spre Tabor vol I Pregatirea pp. 90 – 93

Cristina David

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.