Lucrari de Preot Ilarion V Felea

Preotul martir Ilarion Felea :

Teolog, preot, profesor -Doctor in Teologie

O foarta succinta prezentare a lucrarilor si predicilor sale de o mare valoare

Deşi scurtă, viaţa părintelui Felea a fost încununată cu o frumoasă activitate pastorală şi didactică, care s-a împletit armonios în slujirea dreptei credinţe.

La varsta de 24 de ani a fost hirotonit preot pentru a sluji in satul natal Valea Bradului, judetul Hunedoara . Studiile superioare le-a inceput cu Academia de Teologie „Andreiana” din Sibiu , pe care a absolvit-o in iunie 1926.  Intre anii 1927-1929, Ilarion Felea a continuat studiile pentru imbunatatirea cunostintelor la Facultatea de Litere si Filosofie din Cluj, pana in preajma licentei , cu subiectul „Arta poetica alui Horatiu) apoi la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1930-1932) unde si-a luat licenta cu subiectul „Mantuirea din punct de vedere ortodox, catolic si protestant”  dar şi-a perfectat şi studiile teologice, obţinând în anul 1939 titlul academic de doctor în teologie, cu lucrarea Pocăinţa, Studiu de documentare teologică şi psihologică. Acest inalt titlu i-a pecetluit cariera universitară, începută din anul 1937, la Academia Teologică din Arad, carieră ce se va intrerupe doar în 1948, o dată cu instalarea regimului comunist.

Un palmares impresionant de studii teologice, filologice si filosofice.

Lucrări publicate in timpul vietii

  • Icoane alese din viata ortodoxiei, Arad, 1933, 114 p.
  • Convertirea creștină, Sibiu, 1935, 104 p.
  • Icoane alese din viata ortodoxiei, Arad, 1933, 114 p.
  • Critica ereziei baptiste, Sibiu, 1937, 94 p.
  • Dumnezeu și sufletul în poezia română contemporană, Cluj, 1937, 111 p.
  • Pocăinţa. Studiu de documentare teologică și psihologică, Sibiu, 1939, VIII + 443 p. (teza de doctorat). Editie noua, Reintregirea, 2018, 442 p.
  • Teologie și preoţie, Arad, 1939 (extras din “Anuarul Academiei Teologice din Arad pe 1938/1939″)
  • Paisie și paisianismul, Cluj, 1940, 51 p.
  • Catehism creștin ortodox, Arad, 1940, 111 p. (alte ediţii 1946, 1957 și 1958)
  • Duhul adevărului. Predici, Arad, ed. I, 1942, ed. a II-a, 1943, 565 p. (premiată de Academia Română);
  • Religia iubirii (predici apologetice), Arad, 1946, 568 p.(editie noua , Alba Iulia, 2009)
  • Sfintele Taine, Sibiu, 1947, 189 p.
  • Biserica – Imparatia lui Dumnezeu, Arad, 1947
  • Mântuirea, Arad, 1947, 61 p.

      Lucrari publicate postum

  • Religia culturii, Arad, 1994, 367 p.
  • Spre Tabor, vol I – Pregatirea, Piatra Neamt, 2007 497 p ;vol II – Curatirea, Piatra Neamt, 2007, Crigarux, 456 p ;vol III – Luminarea, Piatra Neamt, 2008, Crigarux, 477 p ;vol IV – Desavarsirea, Piatra Neamt, 2009, Crigarux, 390 p.
  • Talcuirea Sfintei Liturghii , Suceava, 2012 ,editor Fundatia Justin Parvu , 272 p.
  • Opera vietii mele : ziuar personal, Arad, 2012, Editura Universitatii Aurel Vlaicu, 377 p.
  • Pildele Mantuitorului . Pentru cei mici si pentru cei mari, pentru invatati si neinvatati, 2014, Fundatia Iustin Parvu, 262 p.
  • Cuvantari la vietile sfintilor Vol I, Manastirea Petru Voda, 2016, Fundatia Iustin Parvu, 240 p ; vol II, Manastirea Petru Voda, 2017, Fundatia Iustin Parvu, 234 p.
A scris și câteva broșuri de apărare a credinţei în colecţia „Biblioteca creștinului ortodox” de la Arad (de pildă: Icoane alese din viaţa Ortodoxiei, Arad, 1933, 114 p.).

Alături de teza de doctorat, s-au impus în literatura teologică multe alte lucrări, dintre care cităm pe cele care se leagă în special de activitatea misionară: Convertirea creştină, Critica ereziei baptiste, Catehism creştin ortodox, Sfintele Taine, Religia culturii, etc. Ultima Din cele enumerate, o carte cu dimensiuni impresionante, structurată pe 14 capitole, tratează teme de înalt nivel cultural creştin, precum: religia şi arta, religia şi ştiinţa, religia şi filosofia, religia în istoria culturii europene, religia şi arta în serviciul meliorismului etc.

O menţiune aparte merită volumul de predici Duhul Adevărului, premiat de Academia Română pentru calităţile excepţionale sub aspectul conţinutului, al modului elevat de exprimare, totodată pentru atitudinea fermă împotriva bolşevismului care îşi anunţa ameninţător instalarea pe meleagurile noastre. Predicile au în general conţinut doctrinar, dar nu lipsesc nici temele morale şi liturgice. Exemplarul de la Biblioteca Facultăţii de Teologie din Bucureşti are în câteva locuri anumite pasaje astupate cu bucăţi de hârtie, lipite straşnic în perioada antedecembristă, care încearcă (zadarnic de altfel) să ascundă frazele în care curajosul autor atacă ateismul comunist. De altfel, în ansamblul ei, lucrarea are un pronunţat caracter apologetic şi misionar: Ortodoxia, spune părintele Felea, este Biserica Mântuitorului Hristos pe pământul strămoşesc; e creatoarea culturii noastre naţionale, sinteza armonioasă şi fericită dintre suflet şi trup, dintre religie şi naţionalitate, dintre spirit şi materie… „

http://www.ebooks.unibuc.ro

NOTA O lucrare deosebit de valoroasa publicata recent a fost mentionata ulterior  aici,  il constituie cartea in 4 volume  “Spre Tabor” elogios comentata de Parintele Iustin Parvu staretul Manastirii Petru Voda , duhovnic cu mare har de la Dumnezeu,continuator al ortodoxiei stramosesti.

Exprim aici, in numele familiei parintelui Ilarion Felea, multumiri aduse din tot sufletul tuturor acelora care cu daruire duhovniceasca si  inimi  de crestini  adevarati au contribuit de-a lungul timpului scurs dupa 1989 la pregatirea manuscriselor apartinand preotului martir Ilarion V Felea si care nu fusesera publicate dupa moartea lui in 1961, spre a putea vedea lumina tiparului. Dar si multe alte opere teologice  de mare importanta, care vor fi prezentate in continuare pe aceasta pagina.

capat

Dumnezeu si sufletul in poezia romana contemporana

Autorul nostru îşi propune, în lucrarea de faţă, să arate în ce măsură Dumnezeu şi sufletul, dogme fundamentale ale religiei noastre creştine, intră în miezul poeziei contemporane lui, pentru că artele, în general, au un rol covârşitor în cunoaşterea şi răspândirea feluritelor curente de cugetare (idee la care aderăm şi noi întru reeditarea lucrării sale). Cu alte cuvinte, îşi propune să caute cât element creştin, câtă inspiraţie religioasă, cât adevăr doctrinar biblic cu privire la noţiunile despre Dumnezeu şi suflet se reflectă în poezia română contemporană.

Cartea de faţă este o anchetă literară asupra poeziei religioase de la D. Nanu şi până la Vasile Militaru. Se poate vorbi despre o cercetare demnă de luat în seamă din punctul de vedere al ariei exegetice. Autorul ne pune în faţă poeţi cunoscuţi, unii chiar personalităţi pregnante ale poeziei interbelice româneşti, ca Octavian Goga, Nichifor Crainic, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga, Adrian Maniu, Vasile Militaru, alături de scriitori pe care îi consemnează doar tratate de istorie literară care îşi propun o prezentare cvasiexhaustivă: Al. T Stamatiad, Ştefan T. Neniţescu, George Gregorian, Mircea Dem. Rădulescu, Corneliu Moldovan, G. Tutoveanu, George A. Petre, Nicolae Iorga (ca poet).

capat

SPRE TABOR   vol. 1  Pregatirea

Preot Ilarion V. Felea
Editura Crigarux

Spre_Tabor_1_Luminarea.-coperta_1_2-300x148

9.38 lei

Spre Tabor. Vol. 2  Curatirea

Felea, Ilarion V., pr.
Editura Crigarux

Spre_Tabor_2_Curatirea.-coperta_1_2-300x144

SPRE TABOR  Vol. 3  Luminarea

Felea, Ilarion V., pr.
Editura Crigarux

Spre_Tabor_3_Luminarea.-coperta_1_2-300x148

 SPRE TABOR  Vol. 4  Desavarsirea

Editura Fundatia Justin Parvu
felea_ilarion_v_pr-spre_tabor_vol_4_desavarsirea
 Rezumat: Lucrarea Spre Tabor este ultima dintre scrierile Parintelui si „cea mai insemnata”, dupa cum insusi marturiseste, si ea invita cititorul sa se inscrie in competitia de desavarsire a sufletului, de urcare pe muntele Taborului, in varful caruia Il vom vedea pe Dumnezeu fata catre fata.

capat

RELIGIA IUBIRII

Autor: Felea, Ilarion V., pr. prof. dr. / Editura Reintregirea / Anul aparitiei 2009

religia-iubirii-preot-127549

Prezentarea cărții

Format 13 x 20 cm
544 pagini

De ce este de valoare cartea aceasta? Pentru ca ne demonstreaza ca Mantuitorul Hristos e singura noastra nadejde, iar religia intemeiata de El, „Religia iubirii”, este unica.
Precum un duhovnic contemporan noua, si Pr. Ilarion Felea afirma ca Hristos nu este unul dintre marii intemeietori de religii, iar religia una dintre marile religii monoteiste, ci Hristos este unic: „Viata fara Hristos nu este viata. Daca nu-L vezi pe Hristos in toate faptele si gandurile tale, tu traiesti fara Hristos… Hristos este totul” (Batranul Porfirie).
In aceasta lucrare se face teologie comparata cu o mare eruditie si credem ca, intr-o lume in care sunt la moda „pluralismele”, pe multi ii va lumina. IPS AndreiCartea este o reeditare a editiei din 1946 aparuta la Arad. In cele 50 de meditatii si conferinte religioase prezinta invatatura ortodoxa despre esenta si permanenta crestinismului. Este o lucrare apologetica in care „religia este inima, centrul vietii spirituale. Ea da continut, echilibru si armonie sufletului; ofera credinte eterne si dezleaga probleme vitale. Numai o viata spirituala autentica, religioasa, asigura ordinea sociala si progresul moral. Criza spirituala face nefericita lumea, mai mult decat criza materiala. Religia inlatura cauzele crizei: egoismul, scepticismul si indiferentismul, conceptiile gresite despre lume si om, ignoranta si de atatea ori lenea de a cugeta, si in acelasi timp ne ofera o sinteza valabila, o conceptie autentica despre lume, viata, om si Dumnezeu. Acesta este rostul cel dintai al lucrarii de fata sa prezinte in haosul ideologiilor veacului o orientare veridica, o credinta interna, o conceptie sigura, calea cea dreapta de mantuire.”

capat

TALCUIREA SFINTEI LITURGHII, de pr. Ilarion V. Felea

talcuirea-sfintei-liturghii-de-pr-ilarion-felea-coperta-3d

APARITIE: 2012
PAGINI :272
În cântarea serafimilor glasurile oamenilor din biserică se unesc cu ale îngerilor din ceruri. Cum îngerii înconjură Tronul Mielului şi umplu templul cerului prin cântarea lor, şi cum ucenicii au întâmpinat pe Împăratul Cerurilor şi Mântuitorul sufletelor, coborât pe pământ, la intrarea în Ierusalim, cu ramuri verzi şi cântări de bucurie, aşa primesc şi astăzi toţi creştinii, Biserica întreagă, pe Marele Arhiereu, Care nevăzut şi tainic coboară din cer în Ierusalimul Sfântului Altar, ca să aducă pentru noi, ca pe o nouă Golgotă, Jertfa de răscumpărare şi de împăcare… Îndumnezeirea încununează nemurirea omului. Prin Sf. Împărtăşanie se împlineşte făgăduinţa de a ne învrednici să ne facem părtaşi ai firii dumnezeieşti, de care aminteşte Sf. Petru (2:1-4). Îndumnezeirea este cel din urmă şi cel mai mare har pe care îl poate primi omul. Sf. Cuminecătură e hrana nemuririi şi a vieţii divine, puterea sfântă care face din creştini o adunare de dumnezei în jurul lui Dumnezeu. Preot Ilarion V. Felea Cartea are 276 de pagini și costă 8 lei. Puteți face comenzi aici.
Ciprian Voicila
 

Pildele Mântuitorului. Pentru cei mici şi pentru cei mari, pentru invăţaţi si neinvăţaţi 

APARIȚIE:2014
PAGINI:262

Prezentarea cărții

Dacă învătăturile Mântuitorului sunt înţelese de toţi oamenii şi de copii, aceasta se datorează pildelor şi asemănărilor pe care le intrebuinţa El când vorbea. Când vestea o învaţătură nouă, El spunea şi câte o pildă luată din din viaţa făpturilor sau din lumea înconjurătoare. Pildele şi asemănările în învăţăturile Domnului Iisus Hristos sunt ca şi ferestrele la casă: luminează, lasă lumina să pătrundă în camere şi să alunge întunericul..
.„Iisus Hristos nu învăţa în felul cărturarilor și al  fariseilor făţarnici. El învăţa ca «Cel ce are putere», ca Cel ce era «plin de har și de adevăr» (In. 1:14).
Mari și mici, învăţaţi și neînvăţaţi, bărbaţi și femei, toţi Îl pot înţelege și toţi sunt chemaţi să-L urmeze, să se mângâie și să se mântuiască prin Evanghelia și Biserica Lui”

Pr. Ilarion V. Felea
Preot Ilarion V Felea – Cuvantari la vietile sfintilor. Vol. I – Ianuarie si Februarie
PAGINI :240
Editura : Fundatia Iustin Parvu

„Tu, iubite cititor, bărbat sau femeie, tânăr sau bătrân, caută-ți numele în cartea aceasta, la unul din sfinții Bisericii și învață de la el: cum trebuie să crezi în Hristos, să asculți de Hristos și să urmezi pe Hristos. Dacă faci acest lucru de mare folos duhovnicesc, osteneala scrierii și a tipăririi acestei cărți este răsplătită. Bagă de seamă să nu-ți faci numele de rușine, că ai nume de sfânt, și ține minte că prin toate mijloacele ei de sfințire și desăvârșire spirituală, Biserica are meni¬rea să nască și să crească sfinți. Patria face din oa¬meni cetățeni, Biserica sfinți. Biserica are trebuință de sfinți, trăiește prin sfinți, formează sfinți, reînvie neîncetat pe Pavel, Petru, Ioan, Andrei, Gheorghe, Dumitru, Maria, Ana, Elena…”.  – Preot Ilarion V. Felea

Cartea este realizată cu osârdia obștii mănăstirii Paltin Petru -Vodă și a domnului inginer Ioan Felea, fiul Pr. Ilarion Felea.

Cartea conține 256 de pagini, format A5, la două culori, hartie 100g offset alb satinat și este ornamentată cu desene realizate de maicile din m-rea Paltin.

Cuvantari la Vietile Sfintilor - Vol. 2

Preot Ilarion V. Felea – Cuvantari la Vietile Sfintilor – Vol. 2, martie, aprilie si mai

 

APARITIE : 2017

PAGINI : 234

Editura: Fundatia Justin Parvu
Volumul II cuprinde selecții din viețile sfinților, prăznuiți în lunile: Martie, Aprilie și Mai „Viețile Sfinților sunt „abecedarul sfințeniei”, dreptarul de viață morală al creștinilor, mai mult decât orice alte cărți. În Viețile Sfinților avem cartea exemplelor de creștini și ale unor comori de înțelepciune, pe care le cunoaștem din paginile Scripturii și din istoria Bisericii, – vieți și învățături de păstori și de pescari, de voievozi și generali, de împărați și de ostași, de bogați și de săraci, de prunci, de tineri și de bătrâni, de bărbați și de femei singuratici și de familiali, de învățați și de neînvățați, de preoți și de mireni, de plugari, de meseriași, de negustori, de slujbași din toate stările, treptele și chemările”. (Preot Ilarion V. Felea)
Descrierea cartii Cuvantari la Vietile Sfintilor – Vol. 2 de Preot Ilarion V. Felea a fost facuta de Libraria Ortodoxia.
1
Pr. Prof. Ilarion V. Felea -OPERA VIETII MELE : ZIUAR PERSONAL
Jurnalul personal al parintelui Ilarion Felea are o insemnatate covarsitoare nu numai pentru cei deprinsi cu studiul teologiei sau cu slujirea la altarul Bisericii, ci si pentru intelectuali si credinciosii de rand, care pot identifica in el anumite aspecte pozitive pentru apropierea personala de Hristos si desavarsirea lor in cadrul vietii Bisericii , precum si pentru deslusirea mai autentica a chemarii preotesti in interrelationare cu vietuirea crestinilor in Biserica si lume. Cu siguranta ca acest Jurnal constituie, pe langa operele parintelui Felea deja cunoscute – unele publicate, altele in curs de publicare – o piesa importanta in conturarea personalitatii sale ca preot, ca teolog si ca om al lui Dumnezeu, integrat total in ritmul liturgic-sacramental, ascetic-mistic al Bisericii, cu rezonante adanci in mediul social, intelectual si chiar politic contemporan lui.”
Conf. Dr. Cristinel Ioja

2 gânduri despre „Lucrari de Preot Ilarion V Felea

  1. Da ! E cutremător și revoltător să afli ? istoria acestui OM ! Preot ILARION V: FELEA .și te întrebi ? Cine se face vinovat de acestea ATRCITĂȚI ( fapte ) cunoscute ( necunoscute ) de istorie dela care NU ! sa învățat și se repetă …Te întrebi E un ? PĂCAT ? E un BLĂSTĂM ? ÎI vom găsi LE-CUL ??? Todor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.