Despre

Blogul de fata este dedicat memoriei preotului Ilarion Felea  ,  marturisitor al Domnului nostru Iisus Hristos , care a murit ca un martir in inchisoarea Aiud in 1961. Dintre supravietuitorii acestei inumane si atroce temnite comuniste unii au consemnat intamplari cutremuratoare care se petreceau zilnic  intre zidurile ei.

Succint, mai jos, aveti o prezentare a celui care a fost Pr Ilarion Felea Marturisitorul , propus spre canonizare Sfantului Sinod in anul 2009 , alaturi de Parintele Daniil si tanarul Valeriu Gafencu .

  Preot ILARION FELEA martir al inchisorilor comuniste
  Preotul Ilarion Felea– ctitor al Bisericii Sega din Arad (Parohia Sega I)
– preot, profesor de teologie si doctor in teologie
– rector la Institutul Teologic din Arad
– preot paroh / in paralel cu activitatea de profesor/ la Catedrala Ortodoxa Romana „Sf Ioan Botezatorul” din Arad.
– erudit si teolog recunoscut , a scris un mare numar de carti valoroase de teologie si religie care au vazut lumina tiparului, multe din ele, abia dupa 1989.
– in anul 1961 a murit in inchisoarea de la Aiud ca un martir in numele credintei sale In Domnul Iisus Hristos la care nu a renuntat niciodata desi presat s-o faca si apoi inchis pentru refuzul sau de a face acest lucru.
A continuat plin de zel activitatea de marturisitor al credintei incurajand si intarind moralul celor care ca si el au fost umiliti, torturati si tratati inuman in inchisoarea cea mai cumplita a calailor comunisti.
La moartea sa in 1961 ( constitutia lui fizica mai firava nu a suportat mult timp chinurile la care era supus) a fost aruncat in gropa comuna rezervata detinutilor care si-au gasit sfarsitul in temnita sinistra, loc care a fost numit „Rapa Robilor”.

„Parintele Ilarion Felea este cu adevarat un geniu liturgic al teologiei ortodoxe, al Bisericii Ortodoxe.
Sibiul si Ardealul au dat, intr-adevar, oameni de inalta spiritualitate crestina.” – parintele Iustin Parvu

Sunt autoarea acestui site , numele meu este Cristina David . Pregatirea mea profesionala se poate localiza in mai multe domenii , incluzand pe cel al profesoratului dar si o arie mai larga, tinand de arta si literatura.

In ziua marii Sarbatori a Sfintilor Imparati Constantin si Elena , 21 mai 2011 , s-au implinit 25 de ani de cand am parasit pamantul romanesc spre a ma stabili impreuna cu familia peste oceanul Atlantic , in Statele Unite , mai precis in statul New Jersey. Era in plina dictatura comunista instaurata deja de multa vreme in tara noastra de Ceausescu si clica lui, am venit aici „de nevoie” si nu din dorinta de a acumula averi , pentru ca aveam un copil la care trebuia sa ne gandim. Impresia mea la o reintoarcere in tara in vara anului 1988 a fost , privind la tv speech-ul tiranului insotit de binecunoscutele gesturi , ca NICIODATA Romania nu va putea iesi din acel marasm.

Domnul insa a lucrat in felul Lui nevazut si nestiut asa ca o forma de libertate a ajuns in cele din urma si in tara noastra odata cu revolutia din 1989 , despre care ma intreb mereu ce a fost de fapt….Oricum, multe din tabu-urile societatii comuniste au fost inlaturate si cel putin libertatea exprimarii in public si mass media a devenit o realitate care a adus schimbari semnificative in conceptiile si  posibilitatile de actionare ale multora. Orizonturile s-au deschis spre lumea larga pe masura ce noi si noi informatii patrundeau in bagajul de cunostinte ale oamenilor din toate sferele si straturile sociale. Nu doresc si nici intentie nu am spre a detaila in aceasta directie…preocuparile mele sunt de alta natura iar politica nu a fost si nu este un subiect care sa ma atraga . Nu inseamna ca m-am retras intr-o cochilie sidefata inchizand poarta spre lume, citesc spre a ma informa si a fi constienta de „evolutia” lucrurilor pe arena lumii.

Revenind la preocuparea de a alcatui un nou blog: de ce am ales sa fac cunoscut cititorilor ce se vor intampla pe acest site pe Preotul Martir Ilarion Felea , mare teolog , preot si marturisitor al Lui Hristos pana la finele vietii sale? De ce nu m-am oprit la alte figuri impunatoare de martiri ai terorii comuniste si prigoanei impotriva Bisericii?  Motivatia a fost strict subiectiva ….legata de faptul ca preotul Ilarie a fost unchiul mamei mele iar eu de mic copil am avut fericirea de a-l cunoaste si  a-l indragi…nu era chip sa nu simti un sentiment de dragoste , respect si admiratie pentru acel om si preot cu o conduita de adevarat crestin si slujitor al Domnului. Dar ce spun eu aici? au fost oameni meschini din chiar sanul Bisericii care nu numai ca nu l-au indragit, dar l-au invidiat cu patos si cu ura. Era o figura prominenta in randul intelectualilor , a  preotilor din Arad si intregul Ardeal , asa ceva deranja multe suflete mici si corupte...Iar tradarea s-a produs ! Parintele Ilarion a fost denuntat in repetate randuri in chip tendentios si nefondat , fiind inchis in cateva randuri pana la sentinta finala : „refuzul de a  renunta sa cheme tineretul la Hristos” ,  “activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”.  Împreună cu alţi şase preoţi din Arad, a fost condamnat la 14 martie 1959, de Tribunalul Militar Cluj, la 20 de ani de muncă silnică şi 8 ani degradare civică . ”. A făcut închisoare la Gherla mai întâi, apoi la Aiud, unde a murit în 1961.

De la el pastrez cu sfintenie si mare piosenie prima mea carticica de rugaciuni , adusa chiar in ziua cand trecea pe la noi in casa din Bucuresti spre a-si lua ramas bun,  caci presimtea ce avea sa se intample foarte curand. Parintii mei au incercat sa ajute situatia deja disperata , fiind doctori si avand unele relatii…dar ce puteau face niste simpli intelectuali care pe deasupra nu erau nici membri in partidul de trista amintire?

Amintirea „unchiului Ilarie” nu s-a sters  din amintire , dimpotriva , pe masura trecerii anilor ea a devenit un lucru de o mare valoare sufleteasca , o chemare si un indemn de dincolo adresata mie la o viata inchinata Domnului Iisus Hristos , un permanent suport in cautarea si aflarea Lui . Amin

CD

9 gânduri despre „Despre

 1. Doamne ajuta! Va felicit pentru blog. L-am gasit intamplator, sau mai bine zis, a randuit Dumnezeu. Mare bucurie am ca si eu il iubesc pe parintele Felea, intrucat sunt absolvent al Facultatii de Teologie. Va doresc spor in a scrie cat mai mult despre parintele Felea, Sfantul Aradului. La biserica unde sunt cantaret facem la fiecare moment, la nastere si la adormire parastas pentru parintele Ilarion.
  Bucurii!

  Apreciat de 1 persoană

  • Bunul Dumnezeu sa ne ajute la toti! Cata bucurie mi-au pricinuit cuvintele dumneavoastra din inima pornite! Asa sigur a fost , cum spuneti , Domnul a randuit ca sa aflati blogul dedicat parintelui Ilarion Felea alcatuit de mine spre amintirea jerfei lui , spre a o face cunoscuta cat mai multor credinciosi – din cei care nu l-au cunoscut, nici nu au auzit de el – dar si celor care ii pastreaza in inimile lor o amintire plina de evlavie. Asa a fost sa fie , va mai fi si in alte situatii cu siguranta – cum bine spune parintele Galeriu : „nimic nu este intamplator , totul este proniator”.
   Va multumesc din suflet pentru comentariul dumneavoastra , pentru minunatele cuvinte si pentru parastasele facute la biserica – sa fie bine primite! Multe bucurii duhovnicesti sa va daruiasca Dumnezeu !

   Apreciat de 1 persoană

   • Doamne ajuta! Ma bucur sa va urmaresc blogul si vad osteneala depusa de a scoate la lumina opera, viata si activitatea parintelui Ilarion. As vrea sa va suferez daca aveti poze mai multe cu parintele Felea. Ar fi interesante cele din perioada profesoratului la Academia Teologica. Personal, am o copie a unui tablou al promotiei din 1938. Ar fi frumos sa se realizeze un album foto in acest sens.
    Mult spor si binecuvantari de la Dumnezeu!

    Apreciat de 1 persoană

   • Va multumesc din suflet , stradania este insotita de multa evlavie si dragoste pentru personalitatea frumoasa a parinteleui centrata pe credinta in si marturisirea Lui Hristos pana la moarte.
    Pozele cu dansul sunt o problema eu fiind in SUA ; intentia mea este ca sa iau legatura cu Facultatea de Teologie din Arad care ii poarta numele si cu fiul lui, inca in viata care imi este ruda foarte apropiata.
    Mai am alte blog-uri crestin-ortodoxe la care lucrez , recent am initiat unul despre Parintele Teofil Roman. Timpul zboara si observ cu tristete ca unele proiecte ale mele intarzie.
    Va rog sa ma credeti ca acest comentariu pentru care va multumesc inca o data ma ajuta sa urgentez tot ce pot face in sensul obtinerii de fotografii!
    O intrebare: ati putea sa-mi trimiteti pentru a o pune pe blog acea fotografie din 1938 ? Numai daca se poate , ar fi o adaugire valoroasa.
    Tinem legatura , am adresa dv de e-mail si telefonul. Dumnezeu sa va ocroteasca si intareasca in fiecare zi!

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  • Sunt ani de cand am schimbat cateva randuri recitite astazi cu mare drag. Domnul lucreaza intr-un fel necunoscut noua, care este intotdeauna cel folositor.
   Am revizitat Aradul in vara acestui an si am facut opriri repetate la Parohia Sega I si la Facultatea de Teologie „Ilarion V Felea”, precum si la biserica Facultatii. am discutat indelung cu parintele decan Cristinel ioja , cu parintele paroh al bisericii din Sega – preotul ….., cu parintii Stefan Negreanu si Lucian Farcasiu -vrednicii preoti care slujesc la Biserica facultatii de teologie – cu totii oameni cu suflete mari si inimi pline de dragoste si evlavie fata de cel care a fost preotul Ilarion Felea – om cu o mare conduita morala si credinta nestramutata in Hristos Domnul, sentimente si atitudini care l-au facut sa nu se poata pleca in fata nici unui compromis la care alti preoti, din nefericire, s-au facut partasi,pierzand astfel, de bunavoie,mantuirea sufletului lor.
   As dori sa aflu in care biserica din Arad sunteti cantor. Biserica din Sega cinsteste memoria parintelui Ilarion prin parastase ridicate in fiecare luna septembrie, ziua trecerii sale in lumea dreptilor iar cea de la facultate ridica parastase de ziua nasterii parintelui.
   Sper din suflet sa nu fi pierdut legatura cu dumneavoastra, adica sa fiti inca la biserica de care pomeniti…cantaret in strana. Dumezeu sa fie cu noi cu toti!

   Apreciat de 1 persoană

 2. In primul rand vreau sa va felicit pt. acest minunat blog.Despre acest mare OM am citit prima data in revista ATITUDINI pe dare bunul DUMNEZEU ma invrednicit sa o citesc.In aceasta vara am fost la Manastirea Petru Voda si am cumparat si editia integrala a lucrarii „Spre Tabor”.Cand am inceput sa citesc primul volum am simtit o mare caldura umana „coborand” la mine in suflet.Citind blografia Pr.Ilarion V.Felea ma intreb mereu:
  – Oare eu as putea sa fiu la fel ?Greu,foarte greu.Societatea in care traim ne-a invatat foarte comozi.Sunt asa de slab incat mi-e frica si de propria mea umbra !Sa-l rugam pe bunul DUMNEZEU sa ne intareasca,ca sa trecem peste incercarile care vor veni in viitor !

  Apreciază

  • Domnule Marius Laurentiu,

   Tin in mod deosebit sa va multumesc pentru cuvintele spuse din suflet, mi-au mers la inima…am dedicat blog-ul in amintirea si spre pomenirea „unchiului Ilarie” , un Om dupa cum spuneti, un preot dedicat , un minunat duhovnic si un teolog dintre cei mai buni pe care i-a avut neamul nostru. Nu afirm eu aceste lucruri, ele reies din toate articolele si marturiile prezente in paginile acestui blog. Nu am avut inca bucuria de a citi si de a-mi incalzi sufletul citind marea sa opera „Spre Tabor” definita de Parintele Iustin Parvu ca cea mai mare lucrare teologica a romanilor. Sper sa am aceasta fericire cand soseste sora mea din Romania ca sa mi-o aduca.
   Cu totii suntem slabi in fata incercarilor vietii, insa eu gandesc asa: acesti mari oameni , marturisitori ai Lui Hristos pana la capatul vietii date lor de Dumnezeu, ne pot intari si fi un exemplu de cum ar trebui sa ne apropiem de Domnul , sa nu cedam…Doamne ajuta-ne pe toti

   Apreciază

 3. sunt Pr.Alexandru Letea din Brad,jud.Hunedoara ,adica in locurile unde s-a nascut si a copilarit Pr.Ilarion V.Felea.La biserica din Brad am amenajat un spatiu pentru tineri – Centrul cultural misionar pentru tineri,,Preot Ilarion V.Felea” care va fi sfinţit şi inaugurat sâmbătă 15.06.m-aş bucura dacă mi-aţi trite un mail sau să luaţi legătura cu mine.vă invităm doamnă Cristina David la inaugurare.Doamne ajută

  Apreciat de 1 persoană

  • Hristos a Inviat!
   Ma bucur mult sa va cunosc pe paginile acestui site, Parinte Alexandru . Ma trag tot de acolo, din comuna Criscior- in ea s-au nascut amandoi bunicii din partea mamei. Sora bunicii, Valeria a devenit sotia Parintelui Ilarion.
   As veni in zbor la Brad sa fiu de fata la evenimentul deosebit din 15 iunie dar ar trebui s zbor peste mari si tari. Locuiesc de 27 de ani in New Jersey, SUA. Cred ca vin in vizita in toamna asta in tara si atunci vreau sa ajung si la Criscior, Brad si Prislop…sigur va voi cauta daca nu sunteti in concediu cumva. Am o mare rugaminte : daca cumva ati putea sa imi trimiteti prin e-mail poze de la sfintire si inaugurare. Ca sa le pot posta in site incluse intr-un articol.
   Eu va dau si adresa mea de e-mail : cristina.anca@yahoo.com . Acum am observat nr de tel si adresa , va voi contacta la o ora potrivita .
   Va multumesc tare mult pentru mesaj si incunostiintarea despre acest foarte important demers de ordin duhovnicesc pe care l-ati intreprins si va doresc din suflet mult ajutor si sprijin de la Domnul.
   Sarutmana , Parinte
   Cristina David

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.