O vizita la Parohia Sega I din Arad – ctitorie a parintelui Ilarion Felea

In luna august a anului acestuia am avut posibilitatea de a face o calatorie la Arad (oras indragit deoarece acolo s-a nascut mama mea si a locuit impreuna cu bunicii vreme de 14 ani) cu care prilej am tinut neaparat sa ajung si la Biserica din cartierul Sega , depsre care stiam ca a fost ctitorita de parintele Ilarion Felea . Acest preot daruit cu har si binecuvantat de Domnul , a fost cumnatul bunicii mele, el casatorindu-se cu sora ei, Valeria Faur devenita astfel preoteasa Valeria Felea.

Nu am pierdut timpul si am luat legatura cu parintele Aurel Bonchis, parintele paroh si presedintele Asociatiei Bunavestire (despre care am scris aici cu mult timp in urma).https://preotulmartirilarionfelea.wordpress.com/category/parohia-sega-i-arad/

Biserica parohiala – Sega I- foto Cristina David

Se apropia ora amiezei si caldura caniculara invaluia nemilos totul in jur.  Parintele Aurel ma astepta cu mult calm si rabdare desi intarziasem un pic mai mult  iar dansul avea de ajuns la o inmormantare . M-a intampinat cu o caldura si o bunavointa care au avut darul sa ma destinda si sa ma faca sa ma simt imediat ca acasa.Cu multa sfiala si mare emotie mi-am inceput vizita cu intrarea in biserica ce mi-a atras atentia de cum am zarit-o prin marimea si frumusetea structurii arhitectonice , zugravita in alb la exterior  Imi plac nespus bisericile de culoare alba caci imi mangaie sufletul. Interiorul ei mi-a umplut sufletul de bucurie , era peste masura asteptarilor si a celor inchipuite de mine. Pictura realizata in culori vii pe peretii interiori si catapeteasma altarului mestesugit lucrata , care dateaza din anii de inceput, confera bisericii o atmosfera de tihna si evlavie. Am aflat de la parintele Bonchis ca preotul Ilarion Felea a sosit in Sega in luna septembrie 1930 venind de la Valea Bradului – localitate de moti din Muntii Apuseni , acolo unde fusese prima lui parohie dupa hirotonirea in preotie. Fusese asadar numit ca preot paroh la Arad – cartierul Sega I si a ramas aici pana in septembrie 1939 cand a fost numit ca preot slujitor la Catedrala Ortodoxa din acelasi oras.

Icoana Sfintei Treimi – foto Cristina David

La venirea parintelui Ilarion in parohie (sunt informata), biserica fusese ridicata deja in rosu prin osteneala enoriasilor doritori de a avea biserica lor unde sa se inchine si sa se roage in tihna dupa sufletul lor. A urmat o activitate de multa daruire din partea preotului paroh si a credinciosilor ce a durat ani de zile, timp in care biserica a fost dotata cu tot ce avea nevoie spre a deveni o binecuvantata casa a Domnului. Parintele mi-a aratat icoana reprezentand Sfanta Treime ,singura care se pastreaza din pictura initiala . Mi s-a spus ca scaunele aflate in biserica si la strane, lucrate cu multa arta in lemn solid de stejar, au rezistat in timp in conditie buna trebuind doar a fi lacuite din nou, proces ce urmeaza sa inceapa foarte curand, am inteles.

Interior biserica – atat Iconostasul cat si scaunele – sunt cele originale – foto Cristina DavidParintele Ilarion V Felea ctitorul sfintei biserici – Parohia Sega I Arad – foto Cristina David

Un moment emotionant (cu atat mai mult cu cat nu ma asteptasem – am simtit lacrimi inundandu-mi ochii) a fost acela in care parintele Aurel a scos din sfantul altar (unde sta in permanenta fixat intr-un cui pe perete) portretul marit al preotului ctitor, inramat cu multa grija. „Este cu noi in permanenta si ne asista la slujirea sfintei liturghii in fiecare duminica”, mi-a spus cu simplitate , vadind smerenie autentica si dragoste  impletita cu adanca pretuire fata de parintele Ilarion Felea ,cel care a fost mult timp sufletul bisericii  in care ne aflam. (va urma)

Cristina David

10 gânduri despre „O vizita la Parohia Sega I din Arad – ctitorie a parintelui Ilarion Felea

 1. Parintele Ilarion un sfint martir marturisitor al temintelor,A plecat la Domnul in inchisoarea de la Aiud fara nici un fel de ingrijire medicala.A fost un preot cu har si a plecat spre „”Drumul spre Tabor””prea repede.Sa avem parte de binecuvintarile dinsului.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Multumesc, Cristina, pentru cele ce ai scris aici, eu am perceput aceasta prezentare facut cu sufletul, ca pe un placut si convingator indemn de a vizita sfantul lacas de la Sega, dincolo de farmecul asezarii si al alcatuirii lui in plan fizic, el este insufletit de o viata spirituala de exceptie, fiind patruns si pastrand pana in ziua de astazi harul de lumina si stradania duhovniceasca plina de dragoste si abnegatie- trasasturi definitorii ale parintelui Ilarion Felea. Aceasta stare de fapt, dupa atatia si atatia ani,aceasta continuitate in planul palpabil al existentei si mai ales in spirit, se datoreaza, din toate cele relatate, si parintelui Aurel Bonchis, toata cinstea si multumirea!

  Apreciază

 3. Fac parte din parohia Sega 1 si simt la fiecare sf.Liturghie Harul lui Dumnezeu si prezenta in chip nevazut a pr.Ilarion Felea.Atmosfera de astazi se datoreaza pr.Ilarion Felea care prin rugaciunile sale ridicate catre Dumnezeu ne intareste in credinta si ne da putere de a merge pe calea mantuirii.

  Apreciază

  • Multumesc mult, draga doamna Vasilica, v-am retinut mai de mult numele , am vorbit chiar cu parintele Aurel Bonchis despre dumneavoastra.
   Sigur ma credeti cand va spun ca l-am simtit pe parintele Ilarion mereu langa mine la vizita facuta la biserica din Sega…am vazut portretul dansului tinut cu multa dragoste si evlavie in sfantul altar, de catre parintii slujitori la biserica ctitorita de dansul – el este mereu alaturi, cu sufletul langa dansii cand se roaga si slujesc Domnului…
   Dumnezeu sa ne ajute iar rugaciunile parintelui catre El sa ne faca dornici de a spori duhovniceste !

   Apreciază

  • Placerea si bucuria au fost de partea mea ! Am fost intampinata cu multa caldura la biserica de catre parintele Aurel , am fost impresionata si emotionata pana la lacrimi afland atata evlavie si recunostinta fata de parintele Ilarion Felea , de memoria dansului , fata de tot ce a facut pentru biserica si enoriasii sai in cei 9 ani de slujire in Parohia Sega I – Arad. Am plecat de acolo cu pace in suflet …
   Dumnezeu sa sporeasca an de an viata duhovniceasca a intregii parohii !

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.