Dezvelirea bustului primului rector al Academiei Teologice din Arad

RECURS LA MEMORIA ISTORICĂ: DEZVELIREA BUSTULUI PRIMULUI RECTOR AL ACADEMIEI TEOLOGICE DIN ARAD

Un articol de: Protos. Iustin Popovici – 07 Oct, 2020

La Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, luni, 5 octombrie 2020, a fost marcat începutul anului universitar 2020-2021 printr-un dublu eveniment: săvârșirea slujbei de Te Deum și dezvelirea bustului primului rector al Academiei Teologice din Arad, preot prof. dr. Teodor Botiș.

Pr. Dr. Teodor Botiș (1873-1940); (profesor: 1900-1938; director/rector: 1918/1927-1938) deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; prof. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, corpul profesoral și studenții Facultății de Teologie din Arad.

Foto – internet

Manifestarea a debutat în capela facultății, prin oficierea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul împreună cu pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad, și cu arhim. lect. dr. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului și delegat al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. A urmat, apoi, dezvelirea bustului preotului și profesorului dr. Teodor Botiș, în holul facultății, în fața sălii festive, unde a și fost amplasat. În cuvântul de la finalul manifestării, Preasfinția Sa a subliniat importanța reabilitării memoriei istorice a personalității preotului și profesorului Teodor Botiș, dar și deschiderea unui nou an universitar, în condițiile actuale. 

foto – Ziarul Lumina

De asemenea, Preasfințitul Episcop Lucian a transmis binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, subliniind importanța comuniunii între Eparhia Aradului și Episcopia Caransebeșului la nivelul școlilor teologice.

Bustul a fost restaurat și repus în circuitul artistic cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, la inițiativa Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad și cu directa implicare a Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului. Lucrarea de restaurare a fost întreprinsă de către sculptorul arădean Dumitru Paina, bustul fiind opera cunoscutei sculptorițe Ina Popescu din Timișoara. Numele acesteia este cunoscut în spațiul artiștilor plastici prin proveniența ei din vestita familie de sculptori „Popescu” din Timișoara, precum și prin sculpturile de mare valoare artistică. Amintim două lucrări reprezentative expuse în spațiul public: bustul lui Cornel Miklosi din Aleea Personalităților din Timișoara și bustul lui Traian Vuia de la Institutul Politehnic din Timișoara.

surse : https://www.arhiepiscopiaaradului.ro/ si https://ziarullumina.ro/

postare – Cristina David

Un gând despre „Dezvelirea bustului primului rector al Academiei Teologice din Arad

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.