O vizita la Facultatea de Teologie „Ilarion V Felea” din Arad

O zi minunata de octombrie, ma bucuram de o sedere de cateva zile in Arad si Dumnezeu imi daruise o vreme ca de sfarsit de vara iar eu  cautam sa ma bucur din plin de frumusetea acestei toamne cu caldura ei molcoma, o adevarata vara indiana.. Intre peripluri aveam un scop precis si cu totul deosebit, anume acela de a revizita facultatea de Teologie Ortodoxa din oras ce poarta numele parintelui martir Ilarion Felea. Era pentru mine o datorie de onoare si mai cu seama de suflet .

La facultate se afla in curtea din spate , curte larga, o capela din lemn ce a fost ridicata in stilul specific maramuresan. Intr-acolo imi indrept intai pasii. De-o parte si de alta a aleii care duce spre bisericuta ma saluta razand parca trandafiri si multe alte flori minunate ale caror culori imi incanta privirea. Ma opresc, ma aplec si le inspir adanc  parfumul, apoi le fotografiez.

Parintele Stefan Negreanu statea de vorba cu cativa credinciosi pe o banca la soare. Este un om bland cu o expresie luminoasa si senina pe fata sa. Am stat mult timp „de povesti” cu dansul. Ca si parintele Lucian Farcasiu pe care il cunoscusem cu un an in urma, dansul slujeste la bisericuta de lemn si este profesor la facultate. Am simtit aceeasi caldura si evlavie la dansul fata de parintele Ilarion Felea cum aveam sa aflu la decanul Facultatii, parintele profesor doctor Cristinel Ioja cu care am stat de vorba mai tarziu, care m-a primit cu deosebita prietenie si cu ospetie fara repros in cabinetul dansului. M-a condus apoi intr-o lunga vizitare a facultatii cu ale ei sali de curs si cu aula „Pr Ilarion V Felea” recent renovata  – unde am facut sumedenie de poze spre amintire. Peretii salii sunt impodobiti cu portretele tuturor preotilor profesori care au facut din Facultatea de Teologie a Aradului o institutie de prestigiu. Am aflat de la parintele decan ca au loc aici simpozioane nationale si sedinte organizate cu constiinciozitate de catre corpul profesoral, din dorinta de a continua tradiţia teologica ortodoxa din această parte de ţară, mai precis, a Institutului Teologic (1822-1927) şi a Academiei Teologice (1927-1948).

Am parasit vechea facultate de studii teologice cu un sentiment de bucurie impletit cu liniste sufleteasca stiind ca urma apoi revenirea in seara aceea pentru a participa la slujba vecerniei cu litie din ajunul marii sarbatori a Sfintei Parascheva. Ma invitasera parintele Stefan si parintele Lucian si primisem cu mult drag. Aveam pace binecuvantata in inima si multumire multa in suflet.

Cristina David

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s