Sfantul Ilarion cel Nou – Patronul intre sfinti al Parintelui Ilarion Felea

Astazi, realizand ca suntem deja in 28 martie , ma grabesc sa adaug cateva cuvinte despre semnificatia Sfantului Cuvios sarbatorit azi in lumea crestin ortodoxa, in legatura cu viata parintelui Ilarion Felea.

Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou

O voi face preluand un scurt paragraf din cartea „Opera vietii mele” a preotului martir si marturisitor Ilarion V Felea care este jurnalul sau personal in care parintele a inmanunchiat insemnari zilnice precum si cugetari duhovnicesti si teologice de o mare profunzime .

Dar despre lucrarea de o mare insemnatate pentru toti aceia care o vor citi , indiferent ca sunt obisnuiti cu studiul teologiei si cu slujirea Domnului in sfintele biserici sau ca apartin unor alte categorii de intelectuali sau sunt doar simpli credinciosi  care la randul lor cauta sa afle ajutor in incercarea lor de a se apropia de Hristos si de a intelege mai bine caile care ii vor conduce spre o imbunatatire a propriei vieti duhovnicesti , urmeaza sa scriu in alte postari aici pe blogul meu.

Intrarea din jurnal pentru ziua de 28.III  1928  „Pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Ilarion cel Nou, egumenul manastirii Pelechitului. Intrucat, prin o fericita coincidenta implinesc 25 (douazecisicinci) de ani din viata si-mi sarbatoresc, prin reflectii interioare, ziua inaltului meu patron – inima si mintea ma indeamna sa fac cateva marturisiri – descaracari de constiinta. Sunt fericit ca ziua numelui imi coincide cu ziua nasterii (28 III 1903)…..Ceea ce constat si experimentez zilnic, este principiul jertfei si a l lepadarii de lume si de mine, de aceea invat ca sa ajut pe cei ce sufera si inteleg ca sa percep serviciu divin a Golgotei si a Crucii pe pamant. Model in toate gandurile, vorbele si actiunile mele am avut si am pe adormitul meu tata si mai ales pe Inaltul meu Patron : P.C.P Ilarion cel Nou.”

Exact cu zece ani mai tarziu parintele consemneaza urmatoarele: „28 III .Ziua  nasterii si a numelui meu: Ilarion cel Nou. 35 de ani impliniti”. Cu durere mare adauga : „Am facut , dupa o poezie a lui Stefan Nenitescu epitaful urmator de pe Crucea lui Florin (primul lui fiu  , plecat la Domnul la varsta de numai 8 ani):

Doamne!

Eu ma inchin:

Fa-i somnul lin:

Fara suspin.

Amin

Talcul lui il intelege numai cine a stat langa patul lui de suferinta ultimele 20 de ore.”

Doamne, te rog odihneste in pace si fara suspin atat pe tata cat si pe fiu , si pomeneste-i in Imparatia Ta ! Amin

Troparul Sfantului Ilarion cel Nou

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ilarion, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

articol postat de Cristina David

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.