O IMAGINE IMPOSIBIL de UITAT VREODATA atat cat TRAIESC
Imi este greu ca sa incep a scrie marturia personala despre „unchiu Ilarie” asa cum l-am „botezat” sora mea si cu mine la numai cativa ani de existenta. Era unchiul mamei dinspre mama ei, bunica noastra nascuta in Tara Motilor acolo unde a vazut lumina zilei si cel care avea sa devina Preot Prof Dr Ilarion Felea . S-a nascut intr-o familie de moti in care tatal a fost preot. Motii au ceva aparte in structura lor , nu este doar impresia sau parerea mea. Vorbeste intreaga istorie.
Am fost nascuta in Bucuresti deci foarte departe de Arad , bunicii mei locuiau totusi la Timisoara…la o varsta frageda , in cateva randuri , am petrecut saptamani intregi in casa unchiului Ilarie si a „tusii Valeria” , in Arad . Casa lor nu era departe de Catedrala Crestin Ortodoxa din oras, aceea veche. Acolo slujea sf liturghie Parintele Ilarion Felea si tinea predicile minunate la care se adunau studentimea si intelectualii orasului de nu incapeau in biserica , in paralel cu activitatea pe care o depunea din tot sufletul la Facultatea de Teologie din oras unde a fost numit decan in cele din urma .
Nu doresc sa repet nimic din cele ce s-au scris in legatura cu biografia si activitatea Preotului Ilarion Felea de-a lungul timpului in care a trait , aspecte ce pot fi aflate pe site-ul https://preotulmartirilarionfelea.wordpress.com.
Dorinta mea este aceea de a aduce la viata portretul acestui om deosebit , daruit de Dumnezeu , care a ales a deveni preot , adica pastor de suflete omenesti din dragoste mare pentru Domnul nostru Iisus Hristos , in care calitate sfanta si-a implinit pana in ultima clipa a vietii sale menirea ce i-a fost acordata .
Prin urmare …voi reda aici ceea ce s-a imprimat in memoria mea incepand de la 5 ani si pana la 7 ani cand unchiul nostru a fost intemnitat ultima oara ca su nu se mai intoarca vreodata viu printre noi. Sufletul lui insa a fost alaturi de noi toti cei dragi lui. L-am simtit mereu.
O imagine clara in mintea mea imi arata una din camerele casei din Arad. Era spre seara si unchiu Ilarie revenise acasa dupa o indelunga activitate acolo unde i-a fost necesara prezenta . Imi amintesc si acum lumina veiozei aprinse caci era timpul de mers la culcare pentru noi, copiii. Il si vad , ii simt prezenta calda alaturi , aud cuvintele linistitoare care aveau darul intotdeauna de a ne aduce un somn profund plin de pace. Ne invata cu drag cum sa ne rugam insa ne spunea in fraze lesne de inteles pentru mintea noastra de copii , de ce este necesar si bine ca sa ne rugam , Cui adresam rugamintea si ce urmare va avea ruga noastra. De la dansul am primit primele lectii catehetice fara ca sa realizam ca ne invata ceva, totul aparea ca o realitate deosebit de frumoasa care ne inconjura cu dragoste si lumina multa . Cu vocea lui blanda in tonuri baritonale ne istorisea lucruri adevarate ceea ce aveam mult mai tarziu sa le regasec citind Sfintele Scripturi cu de la mine vointa.
Ceea ce doresc sa subliniez in spusele mele este ca unchiul nostru ( care in perioada aceea era mult atacat si lovit de cei invidiosi care facusera pactul cu vrajmasul) nu lasa absolut nimic sa tulbure sufletele noastre de copii , mintea noastra nestiutoare de multe rele , rolul lui era de a ne pune pe calea dreapta. El doar asta vedea si doar asta facea. A fost un om daruit de Dumnezeu cu o mare credinta si cu iubire pentru cei din jur , cu grija de a educa pe toti cei tineri (printre alte acuze aceasta a fost una principala : ca nu inceta a predica tineretului despre Hristos) in credinta noastra ortodoxa mostenita din strabuni, singurul mod de a duce la mantuire. In acest fel el a reusit sa ne modeleze sufletele si inimile intr-un mod cu adevarat binecuvantat incat nu am mai parasit calea Domnului artata de el in viata noastra care abia incepea ,vreodata de atunci si pana astazi.. Acesta este adevarul. Rugaciuni multe, prezenta la sf liturghii in timpuri grele , mersul la manastiri cu parintii (alta mare binecuvantare) au facut parte din copilaria si tineretea mea si a surorii mele mereu.
Ceea ce imi vine foarte greu sa scriu acum, este legat de procesul sau ultim care a dus la intemnitarea sa pe timp de 20 de ani. Acestea se pot citi in articole diverse, pe blog-ul meu….insa eu port in suflet durerea acelei zile cand unchiu Ilarie a venit la Bucuresti unde locuiam ca sa vorbeasca cu noi, familia mea si sa ne vada, poate, pentru ultima oara. El a nadajduit mereu spre bine dar a respectat Voia Domnului. Nu s-a plans, nu a facut compromisuri, nu a cedat sub nici o forma.
Imi amintesc ziua in care a sosit , avea cate o carticica de rugaciuni pentru copii pentru sora mea si pentru mine, o am la mine si acum , la mii de mile distanta de tara, nu am lasat-o de langa mine nicidecum caci pentru mine era „sfanta’ , daruita de unchiu Ilarie, martirul si eroul familiei noastre. Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii ! Cred , stiu de fapt ca sufletul lui este cu Dumnezeu.
Cristia David (nascuta Niculiu)
Parintele Ilarion Felea intelectual de elita al tarii sacrificat pe altarul victimelor comuniste .
Atunci sangele nobil si lacrimile romanilor curgeau pentru ca mersul istoriei ne calcase in picioare si greu aveam sa ne mai ridicam. Ne-am ridicat oare?.Ne cunoastem eroii ,istoria de la izvoare si pana acum?.Acest blog ne mai aduce inca o data aminte ce inseamna dictatura si curajul de a lupta impotriva ei.
ApreciazăApreciază
Nu stiu in ce masura am putea face afirmatia ca ne-am ridicat in urma loviturii cumplite date de tavalugul bolsevic ce a calcat peste noi strivind tot ce era valoros in viata morala a societatii noastre atunci. Existau oameni cu convingeri sanatoase care isi respectau familia, neamul si tara. Care continuau traditiile crestin ortodoxe mostenite din strabuni fiind constienti ca acestea le pot oferi stabilitate si suport moral si sufletesc. Mai putem vorbi in zilele noastre de o astfel de atitudine? Sporadic si pe alocuri…astazi oamenii valorosi din trecutul tarii , care au aparat-o si au iubit-o sunt dati uitarii, in unele cazuri denigrati chiar…Intrebarea ta, Fulvia draga, are multa indreptatire iar raspunsul este departe de a fi afirmativ, din nefericire.
Stim cu totii prapastia care desparte spusele de fapte. Ea se adanceste parca odata cu trecerea timpului. „Easier said than done” , spune un proverb englezesc, care exprima bunul simt al oamenilor de rand.
S-ar parea ca vremea eroilor s-a sfarsit. „Eroii negativi” au multa cautare si ascultare.
Multumesc Fulvia, inca o data pentru implicarea ta sincera la cele citite aici. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze ! Post binecuvantat si cu mult folos !
ApreciazăApreciază
Reblogged this on anomismia.
ApreciazăApreciază
Multumesc mult pentru preluare, si acum in Postul Mare va doresc bucurie in efortul duhovnicesc ce duce la apropierea de Domnul . Va cer iertare in caz ca v-am pricinuit neplaceri sau amaraciune.
Cu pretuire si drag In Hristos Domnul,
Cristina David
ApreciazăApreciază
Post binecuvantat, si dumneavoastra! Ma bucur sa ne „auzim” din cand in cand! Fie sa avem o perioada de purificare si sa ne bucuram de darurile de pe cale. Cu drag si eu, Doamne ajuta!
ApreciazăApreciază
Post binecuvantat cu mult folos , in continuare va doresc !
ApreciazăApreciază