Parastas Parintelui Ilarion Felea 29 martie 2011 – continuare la articolul postat anterior

Parastas Prărintelui Felea

Mar.29, 2011 in Actualitati, Diverse

IPS Timotei – Felea 28.03.2011 (fisier audio)

Cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, în frunte cu ÎPS Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, l-au omagiat în data de 28 martie, de ziua pomenirii Cuv. Ilarion cel Nou, pe Pr. Prof. dr. Ilarion V. Felea (1903-1961), printr-un parastas închinat acestuia.

Părintele Felea s-a născut la 21 mart. 1903, în Valea Brad, jud. Hunedoara, în familie de preot. A urmat, pe rând, cursuri la Liceele “Avram Iancul” din Brad şi “Moise Nicoară” din Arad, apoi la Academia teologică “Andreiană” din Sibiu şi doctoratul la Facultatea de Teologie din Bucureşti, absolvind şi Facultatea de Litere şi Filozofie din Cluj. Activitatea s-a preoţească a început în parohia Valea Brad, continuând în Arad-Sega unde a ridicat o biserică parohială, apoi la catedrala din Arad. Pe linie didactică a fost profesor de Dogmatică şi Apologetică la Academia teologică din Cluj şi la cea din Arad, ocupând şi funcţia de rector. A fost redactor al foilor “Biserica şi Şcoala” şi “Calea Mântuirii din Arad. A fost arestat şi condamnat la 20 de ani muncă silnică “pentru uneltire contra ordinei sociale” şi 20 de ani de temniţă grea pentru “activitate intensă contra clasei muncitoarei şi a mişcării revoluţionare”. La 18 Sept. 1961 a adormit, ca un mucenic, în închisoarea de la Aiud.

Lucrarea sa teologică a avut valenţe multiple. Astfel, Pr. prof. Ioan Tulcan, în lucrarea sa Prof. Dr. Ilarion V Felea ca apologet (Arad, 2006) apreciază că preotul profesor Ilarion Felea a marcat învăţământul teologic ortodox, fiind un dascăl bine pregătit care ne-a lăsat lucrări de o mare însemnătate şi care nu şi-au pierdut nici astăzi mesajul; a elaborat o teologie vie în corespondenţă directă cu interogaţiile şi temerile epocii sale, întrezărind la orizont apariţia ateismului militant de stat. Putem vorbi la Ilarion Felea încă din prima jumătate a secolului al XX-lea de existenţa relaţiei dogmatică-spiritualitate-cult. Ilarion Felea a fost în epoca sa un purtător de valori şi mesaj, inspirate din bogăţia inepuizabilă a Revelaţiei, toată creaţia sa teologică purtând amprenta unui spirit apologetic, de apărare şi fundamentare a adevărurilor Evangheliei.

Pe de altă parte, „Teologia Părintelui Felea a fost o teologie întrupată, o teologie trăită şi racordată nu numai la problemele lumii contemporane lui, pe care le cunoaştea destul de bine, ci, mai ales la nevoile spirituale ale credincioşilor Bisericii, care erau trăitori în lume. El nu a văzut teologia desprinsă de viaţa parohială, el a probat întotdeauna teologia sa în cadrul vieţii spirituale, confruntând-o cu manifestările, reacţiile, interogaţiile şi căutările spirituale ale creştinilor contemporani lui. Mai mult, teologia pe care o va aprofunda a luat naştere în cadrul vieţii şi ritmului parohial-cultic şi sacramental” (Cristinel Ioja, Ilarion V. Felea – preotul, teologul, mărturisitorul – după Jurnalul autobiografic, rev. „Teologia”, nr. 1/ 2008).

Ca unul ce a încununat atât de frumos şi înălţător slujirea preoţească şi cea didactică, instituţia academică teologică arădeană l-a ales ca patron spiritual. În cadrul slujbei de pomenire, ÎPS Timotei a arătat că „aşezarea acestui luminat dascăl de Teologie ca ocrotitorul duhovnicesc al Facultăţii de Teologie reprezintă un act deosebit, fiind receptat ca o călăuză pentru întreaga activitate de răspândire a cuvântului lui Dumnezeu către tineri şi către toţi credincioşii. Astăzi, noi încercăm să readucem în actualitate teologia sa, prin editarea lucrărilor teologice ce-i poartă amprenta, la care se adaugă şi o altă coordonată, aceea legată de retipărirea într-o formă îmbogăţită a antologhionului de strană”.

Pr. Filip Albu

Un gând despre „Parastas Parintelui Ilarion Felea 29 martie 2011 – continuare la articolul postat anterior

  1. Am citit mult despre viata parintelui Ilarion Felea. De fiecare data aflu cava nou. Staruie in mintea mea suferinta lui pentru Crucea Mantuirii, Crucea pe care a iubit-o, a crezut in ea, a suferit pentru ea si si-a dat viata pentru ea in drumul spre Tabor. A fost aruncat intr-o groapa comuna – un mormant fara cruce. Cata tristete! Dar, bucuria margini n-are. A fost numit „patron spiritual” si „ocrotitor duhovnicesc” al Facultatii de Teologie din Arad in martie 2011! Domnul Slavei a raspuns rugaciunilor!

    Multumim Cristina pentru postare! Doamne ajuta!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.